marți, 29 mai 2018

Mierea de mana Roua Florilor, o mana cereasca pentru sanatate!

        Am primit de curand de la Brander, pentru testare, un borcan de miere de mana Roua Florilor - Apidava. Eu sunt consumator de miere, de mic copil. Cand erau mai tineri, parintii mei au avut stupi de albine si produceau mai multe tipuri de miere, dar nu in cantitati foarte mari. Mierea obtinuta de la albine, o foloseam in gospodarie pentru consumul propriu.          
      Sunt familiarizat cu mierea de salcam, de tei, de rapita si poliflora. Am auzit de mierea de mana, dar nu am incercat pana acum sa vad cum este si din ce este obtinuta. Sincer sa fiu, pana sa primesc spre testare borcanul cu miere de mana, m-am multumit cu ideea ca aceasta este o miere obtinuta din florile mai rezistente ce se mai gasesc pe camp sau pe pasuni, dupa aparitia brumei de toamna, ce are un efect  distructiv, ca si mana de vara. Dar, dupa ce m-am mai documentat putin, am constatat ca eram intr-o mare eroare...
   

Ce este mierea de mana si cum arata?


      Mierea de mana este cunoscuta si sub numele de miere de padure sau miere din roua. Albinele produc acest tip de miere, din secretiile dulci si vascoase aflate pe arborii din padure sau diverse plante, in anumite perioade ale anului. Secretiile dulci, bogate in zaharuri,  se pot gasi pe frunzele, ramurile si tulpinile arborilor si plantelor.  Acestea pot fi de origine vegetala atunci cand sunt produse de arbori si plante sau de origine animala cand sunt produse de insecte.
       Mierea de mana Roua Florilor 100% naturala, primita spre testare de la Apidava, este mult mai inchisă la culoare, fata de celelalte tipuri de miere, de un maro foarte inchis. Este mai putin dulce fata de celelalte tipuri de miere de albine, are o aroma si un gust deosebit, usor amarui si caramelizat, cu un parfum placut. Aroma este mai putin pronuntata, in comparatie cu celelalte tipuri de miere florala, datorita lipsei uleiurilor volatile. Este una din cele mai curate tipuri de miere, intrucat aceasta este produsa in zonele acoperite cu paduri de fag, stejar, conifere etc. 
        Mierea de mana de padure poate avea in compozitie si nectar din florile de padure, dar in cantitate foarte mica, coferindu-i o aroma placuta si un parfum delicat, ce difera de la o zona la alta.
       Mierea de mana, recoltata din zonele cu paduri de conifere, are o aroma placuta si suava de rasina de brad si o culoare verzuie inchisa.
       Daca tot am fost provocat de Brander si Apidava, am facut o vizita la prietenul meu Tibi, apicultor din tata in fiu, pentru a culege mai multe informatii si pareri despre mierea de mana. Intrucat zona este foarte frumoasa, am tras o tura si prin padurile din apropiere. Nu m-am putut abtine, de la a face si cateva poze.

Mana de origine vegetala


      In perioada de primavara, cand arborii si plantele trec de la starea de conservare avuta in timpul iernii, la starea activa de renastere, manifestata prin inmugurire si infrunzire, apare mana vegetala. Secretiile dulci apar atat pe ramuri cat si pe frunze. Eu am remarcat acest fenomen, primavara timpuriu, atunci cand am vazut copaci si arbusti lacrimand: mesteacan, artar, fag, tei, vita  de vie.
      Cantitatea de mana de origine vegetala este destul de mica, albinele trebuid sa faca eforturi deosebite pentru a o gasi si prelucra.

Mana de origine animala


      Mana de origine animala este produsa de cateva specii de insecte, precum homopterele si afidele (paduchii de plante), ce se hranesc cu seva plantelor si arborilor si elimina substantele zaharoase sub forma unui suc dulce, denumit mana sau roua de miere. Insectele producatoare de mana sunt foarte raspandite în natura. Le intalnim frecvent pe arbori, arbusti si plante, precum: coniferele, mesteacanul, stejarul, salcia, plopul, pomi fructiferi, catina, sfecla, mazărea, floarea-soarelui etc. 
   Afidele constituie o problema, doar pentru culturile de legume, intrucat "roua de miere" produsa, este un substrat pentru dezvoltarea diverselor ciuperci ce innegresc frunzele si fructele afectate. De asemenea, un numar mare de afide ce se hranesc din aceeasi planta, o distrug. 
     Cantitatea de mana de origine animala, gasita de albine in natura, este mult mai mare in comparatie cu cea de origine vegetala.

Proprietatile benefice ale consumului mierii de mana Roua Florilor

  1. Mierea de mana contine calciu, magneziu si fier, proteine si aminoacizi, dar si un bactericid, in cantitati de cca. 20 de ori mai mari decat cele continute in mierea de origine florala. Organismul uman, asimileaza foarte bine aceste minerale provenite din mierea de mana, in comparatie cu administrarea acestora sub forma produselor de sinteza aflate in diverse medicamente si suplimente alimentare. De asemenea,  continutul de potasiu, fosfor si seleniu, este mult mai ridicat, decat in alte tipuri de miere de albine. Este recomandat consumul de miere de mana in sezonul rece, pentru combaterea si vindecarea unor afectiuni bacteriene precum racelile si gripa.
  2. Este recomandata in special copiilor, persoanelor anemice, celor aflate in covalescenta, dar si celor ce trebuie sa se revitalizeze dupa o perioada de efort fizic, psihic sau mental: sportivii, persoanele dinamice si cu activitati in care intervine stresul si efortul fizic, persoanele ce au o perioada de astenie sau de recuperare dupa nasterea unui copil.
  3. Mierea de mana este indicata si in cazul combaterii rahitismului si a spasmofiliei.
  4. Intrucat este singura miere care nu contine polen sau se gaseste in cantitate foarte mica, este foarte indicata pentru consum, persoanele alergice la polen. Cantitatile foarte mici de polen, reprezinta si un remediu in tratarea alergiilor.
  5. Fiind mai putin dulce, cu un continut mai mic de fructoza, decat alte tipuri de miere, poate fi consumata in cantitati mici si de persoanele ce sufera de diabet.           
  6. Continutul ridicat de antioxidanti (fenoli, bioflavonoizi), componente bioactive, enzime si substante antibiotice, intervin in ameliorarea si chiar vindecarea unor afectiuni dermatologice, degenerative, inflamatorii si ale sistemului imunitar. 
  7. Mierea de mana are proprietati laxative mult mai puterice decat alte tipuri de miere si favorizeaza eliminarea toxinelor din corpul uman.    

Unde gasim mierea de mana Roua Florilor - Apidava


      Mierea de mana este o miere mai rar intalnita pe piata, ce se obtine destul de greu, intrucat depinde de foarte multi factori: existenta unor paduri mai mari in zone de deal si de munte, numarul insectelor producatoare de mana, cantitatea de mana produsa de insecte, plante si arbori, continutul in zaharuri al manei, conditiile meteorologice si pedoclimatice, imposibilitatea reutilizarii fagurilor ce capata o culoare mai inchisa si pentru alte tipuri de miere, durata de viata mai mica a albinelor etc.
       Pentru a cumpara miere de  mana Roua Florilor, va recomand sa accesati site-ul  apidava.ro, pentru a gasi distribuitorii locali sau s-o cautati in diversele market-uri si hypermarket-uri, intrucat am verificat si este prezenta la raft. Preturile sunt ok, in ambele variante. Mierea de mana este ceva mai scumpa decat celelalte tipuri de miere, intrucat implica costuri de productie mai mari, decat in cazul mierii de provenienta florara.


Impresii dupa testare...


    Mierea de mana Roua Florilor de la Apidava, m-a surprins intr-un mod foarte placut,  datorita aromei si gustului sau, pentru rezultatele sale deosebite, in prevenirea si vindecarea diferitelor afectiuni medicale si pentru mentinerea corpului uman intr-o armonie perfecta de vitalitate, energie si stare de bine.
    De aici incolo, stiu cu ce o sa-mi indulcesc ceaiul si cafeaua de dimineata! Voi folosi mierea de mana Roua Florilor - Apidava, cel mai sanatos indulcitor natural. Si sotia s-a gandit la cateva retete de prajituri...
     Pentru a pastra intacte toate proprietatile benefice ale mierii, trebuie sa nu exageram cu temperatura. Ceaiul sau cafeaua, trebuie indulcite cu miere, dupa racirea la o temperatura potrivita pentru consum. Fata de alte tipuri de miere, mierea de mana isi pastreaza o mare parte din calitatile sale, chiar daca este incalzita la temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
     De ce trebuie sa alegem o miere de mana de la Apidava? Foarte simplu! Apidava are o traditie de peste 25 ani in productia de miere 100% naturala, de foarte buna calitate, obtinuta din zone melifere atent selectionate!

Mierea de mana Roua Florilor, este o mana cereasca pentru sanatatea noastra! 

Voi ati consumat miere de mana sau alte tipuri de miere Roua Florilor
Albinutele de la Apidava sunt foarte harnicute si au foarte multe produse delicioase si sanatoase prin camara.


4 comentarii:

  1. o miere deosebit de placuta ca gust si claitati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place mult la gust si in plus este destul de revigoranta. Im aduce aminte si de padure.....

      Ștergere
  2. Acum am avut si eu ocazia sa gusta mierea de mana, este o miere deosebita si voi continua sa o consum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana acum nu am avut ocazia si curiozitatea, dar m-a cucerit prin calitatile sale!

      Ștergere